Pielęgnacja

AKTYWNY WĘGIEL W KOSMETYCE

Dzisiaj piszemy m.in. o tym, jak powstaje aktywny węgiel oraz dla jakiej skóry jest polecany. Przedstawiamy całą bazę jego zastosowań, głównie jako składnika kosmetycznego, ale nie tylko.     

WĘGIEL AKTYWNY - substancja okrzyknięta mianem „CZARNEGO ZŁOTA”, na której punkcie oszalała niemalże każda dziedzina zdrowia, a nawet przemysłu. 

Znany był już za czasów Hipokratesa, kiedy to ten wielki uczony, opowiadał o jego zbawiennym działaniu w problemie trudno gojących się ran czy niwelowaniu nieprzyjemnego zapachu.


Jak powstaje węgiel aktywny oraz jak jego budowa wpływa na organizm?

Do jego produkcji wykorzystywane jest nie tylko drzewo, ale także takie naturalne produkty jak: łuski, nasiona czy słoma. Jest on więc 100% naturalny, ekologiczny i nietoksyczny!

Podczas produkcji, węgiel poddawany jest działaniu tlenu, dzięki czemu dochodzi do powstaniu małych porów między jego atomami, które pochłaniają zanieczyszczenia oraz kumulujące się toksyny!

oczyszczanie twarzy czarnym węglem


Korzyści wynikające ze stosowania węgla aktywnego:

  • Oczyszcza pory, zmniejsza sebum i redukuje zaskórniki

    Jego ogromny stosunek powierzchni do masy (który jest aż 15x większy od kortu tenisowego), świadczy to o jego ogromnej możliwości adsorpcji!

    Potrafi pochłonąć nawet 1000x więcej składników, niż sam waży!

    Węgiel jak magnes, przyciągają i pochłania brud oraz sebum, zalegające w porach skóry, a jego przeciwbakteryjne działanie sprawia, że jest idealny nie tylko po siłowni (reguluje także nadmierne wydzielanie sebum), ale także u posiadaczy cery tłustej i trądzikowej, także tej z trądzikiem ropowiczym! 

  • Wybiela zęby i zapobiega próchnicy

    Funkcja adsorpcji wykorzystywana jest także przez producentów past do zębów, którzy dodają aktywny węgiel do swoich produktów- w tym przypadku walczy z próchnicą oraz poprawia biel zębów, pochłaniając osad spowodowany spożyciem kawy, herbaty czy paleniem papierosów.

  • Pomaga w walce z łupieżem

    Za problem łupieżu odpowiedzialny jest grzyb (Malassezia furfur). Działanie przeciwgrzybicze czarnego węgla pozwala zminimalizować więc problem swędzącej skóry głowy oraz uregulować pracę gruczołów łojowych, czyli drugiej największej przyczyny problemu.

  • Łagodzi podrażnienia, detoksykuje i przyśpiesza proces gojenia się ran

    Do dziś stosowany jest do oczyszczania ran, odtruwaniu organizmu po ukąszeniu owadów, pająków czy jadowitych węży. Indianie natomiast, wykorzystują go w skórnych reakcjach alergicznych!

    Zmniejsza bój, obrzęk oraz działa kojąco na skórę.

  • Oczyszcza i odkamienia wodę

    Tak, tak, tak! To jeden z najlepszych pochłaniaczy wszystkich niebezpiecznych chemikaliów! Pomaga także w usunięciu chloru oraz metali ciężkich! Filtry węglowe do wody czy wentylacji są znane i uwielbiane przez wszystkich :)


    węgiel aktywny w mydle

Dla kogo polecane są kosmetyki z węglem aktywnym?  Kosmetyki z węglem aktywnym, wspaniale sprawdzą się :

    • u posiadaczy cery : tłustej, mieszanej, trądzikowej, z występującymi stanami zapalnymi, z nadmierną produkcją sebum
    • po siłowni
    • u osób zmagających się z łupieżem
    • po ukąszeniach owadów

    Jak często stosować aktywny węgiel?

    Częstotliwość oczyszczania mydłem, zależy od typu i stanu skóry.

    Nie zalecamy codziennego stosowania aby właściwości detoksykujące nie zaburzyły zbyt mocno, naturalnej bariery hydro – lipidowej.

    Proponujemy więc rozpoczęcie swojej przygody od stosowania mydła 2x w tygodniu oraz obserwacji jej kondycji, co pozwoli na dostosowanie zabiegu do indywidualnych potrzeb :)

    Przy okazji dobrego oczyszczanie, nie należy zapomnieć także o odpowiednim nawilżeniu, dlatego też na noc zalecamy użycie nawilżająco – kojącego olejku z jojobą i rumiankiem.

    Czy któreś zastosowanie czarnego węgla Was zaskoczyło? Jesteśmy bardzo ciekawi, na jakie problemy Wam pomógł ten jakże niepozorny składnik ;)

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów